محمدجمال سحرخیز؛ مرتضی ستاری؛ غلامرضا گودرزی؛ رضا امیدبیگی
دوره 24، شماره 1 ، اردیبهشت 1387، ، صفحه 47-55
چکیده
بابونه گاوی گلسفید، گیاهی علفی، چندساله و متعلق به خانواده کاسنی (Asteraceae) میباشد. این گیاه از جمله گیاهان دارویی ارزشمند است که طبق تحقیقات اخیر اثرهای مصرف آن در پیشگیری و معالجه میگرن به اثبات رسیده است. گیاه مذکور دارای اثرهای ضد التهاب، ضد درد، قاعدهآور، تببر و ضدعفونی کننده نیز میباشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد ...
بیشتر
بابونه گاوی گلسفید، گیاهی علفی، چندساله و متعلق به خانواده کاسنی (Asteraceae) میباشد. این گیاه از جمله گیاهان دارویی ارزشمند است که طبق تحقیقات اخیر اثرهای مصرف آن در پیشگیری و معالجه میگرن به اثبات رسیده است. گیاه مذکور دارای اثرهای ضد التهاب، ضد درد، قاعدهآور، تببر و ضدعفونی کننده نیز میباشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد باکتریایی اسانس گیاه دارویی بابونه گاوی گلسفید با تعیین قبلی بازده و درصد ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس مورد آزمایش بود. استخراج اسانس از اندامهای هوایی در مرحله گلدهی کامل، با روش تقطیر با آب (Hydro-distillation) و با بکارگیری دستگاه Clevenger انجام شد. جداسازی و شناسایی ترکیبهای متشکله اسانس با استفاده از دستگاههای GC و GC/MS صورت گرفت. خواص ضد باکتریایی اسانس گیاه با استفاده از روش رقت در براث و ول دیفیوژن آگار بر چهار باکتری بیماریزا آزمایش شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بازده اسانس گیاه مورد مطالعه 66/0 درصد است که حدود 50 درصد آن را ترکیب ضدعفونی کننده کامفور تشکیل داد. اسانس گیاه بیشترین اثر ضد باکتریایی را بر باکتری اشرشیاکلی و کمترین اثر را بر باکتریهای سودوموناس آئروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس نشان داد. بهطور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که اسانس این گیاه میتواند بهعنوان یک ماده آنتیسپتیک در صنایع داروسازی و غذایی مورد توجه و بررسی بیشتری قرار گیرد.
غلامرضا گودرزی؛ مرتضی ستاری؛ منصور گودرزی؛ محسن بیگدلی
چکیده
به دلیل مقاومت روز افزون باکتری های بیماریزا به آنتی بیوتیک های جدید , محققان در پی یافتن مواد ضد میکروبی با منشاءگیاهی به عنوان جایگزین آنتی بیوتیکهای غیر موثر هستند. بنابراین هدف از این تحقیق مطالعه خواص ضد باکتریایی عصارههای آبی والکلی گیاه بابونه آلمانی بر روی سویههای بالینی واستاندارد استافیلوکوکوس اورئوس می باشد. در این ...
بیشتر
به دلیل مقاومت روز افزون باکتری های بیماریزا به آنتی بیوتیک های جدید , محققان در پی یافتن مواد ضد میکروبی با منشاءگیاهی به عنوان جایگزین آنتی بیوتیکهای غیر موثر هستند. بنابراین هدف از این تحقیق مطالعه خواص ضد باکتریایی عصارههای آبی والکلی گیاه بابونه آلمانی بر روی سویههای بالینی واستاندارد استافیلوکوکوس اورئوس می باشد. در این تحقیق به گل های گیاه پس ازخشک شدن, به طور جداگانه به میزان 10گرم دردسی لیتر اتانول 85 درجه وآب مقطر اضافه شده و سپس عصارهها به روش خیساندن استخراج و با تقطیر در خلاء تغلیظ گردیدند. خواص ضد باکتریایی عصارهها ابتدا به روش رقت در لوله تعیین و بعد وزن خشک عصارهها در هر میلی لیتر محاسبه و حداقل غلظتهای مهار کننده وکشنده آنها بدست آمد و معادل این غلظتها ازعصاره غلیظ به چاهکهای حفر شده در محیط مولر- هینتون آگار اضافه ومیانگین قطر هاله های عدم رشد برای عصارهها و سویهها مقایسه گردید. غلظتهای معینی ازعصاره الکلی دارای خواص ضد باکتریایی قابل توجهی بود. این عصاره در غلظت 2.167 میلی گرم در میلی لیتر دارای اثر مهاری وباغلظت 5.237 میلی گرم در میلی لیتر دارای اثر کشندگی بر روی هر دو سویه بود و از این نظر سویهها با هم تفاوتی نداشتند. همچنین تاثیر عصاره الکلی با کم شدن غلظت آن در چاهکها کم میشد, این در حالی بود که عصاره آبی در هیچ کدام ازغلظتها بر روی سویه های استاندارد و بالینی موثر نبود و در اطراف چاهکها نیز هاله عدم رشدی مشاهده نگردید. بنابراین اگر چه عصاره الکلی بابونه دارای اثرات چشمگیری بر روی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس می باشد، ولی معرفی آن به عنوان یک ترکیب ضد باکتریایی به تحقیقات وسیع تری نیاز دارد.